Projektets status

Projektet er officielt afsluttet pr 31/10 2012. Det betyder ikke at det gode kvalitetsarbejde i forhold til skolepratikordningen er ophørt. Det bestyder desværre heller ikke at vi nødvendigvis fik gennemført alle vores planer. Her følger en opsumering på projektets status, samt en beskrivelse af hvordan arbejdet fortsætter.

Omdisponeringer i løbet af projektet

Inden for Byg&Anlæg, Roskilde Tekniske Skole, og tildels EUC Sjælland, har vi været i den lykkelige situation at der næsten ikke har været nogen SKP-elever indenfor projektperioden. Dette skyldes at vores dygtige virksomhedskonsulenter og SKP-instruktører har været om sig, og har fået lavet aftaler for alle elever. Det har til gengæld haft den sideeffekt at vores indsatsområder overfor denne målgruppe har været stærkt beskåret. Til gengæld har instruktørerne haft tid til at forberede de næste indtag af SKP-elever, når de nu engang kommer. Man har bl.a. arbejdet på få samlet klynger af virksomheder, der tilsammen udgør en praktikplads.

Inden for Auto, El, VVS og Smed er indsatsområdet omkring boglighed droppet til fordel for forsøget på at få Elevplan til at kunne håndtere SKP-elevernes hold, fravær, virksomhedsforlagt UV, deltidsaftaler osv. Dette arbejde har desværre ikke båret frugt, som det kan læses her.

Vi havde fra projektets spæde start en idé om at efteruddanne vores instruktører. Vi ville prøve selv at analysere os frem til hvilke kompetencer der kunne styrkes. Hansenberg overhalede os indenom, og fik lavet et instruktørkursus hvor vi fra Roskilde Tekniske Skole har haft tre instruktører på. EUC Sjælland har sideløbende arbejde målrettet på at få lavet deres eget instruktørkursus.

Vi havde planlagt at vi ville afslutte projektet som vi begyndte det: med et videointerview med de virksomheder vi interviewede i starten. Dette blev fravalgt af flere årsager. Dels havde mange af virksomhederne rigtigt travt i denne periode, og instruktørerne havde ikke lyst til at belaste det gode forhold ved at presse for meget. Desuden var det svært for virksomhederne at vurdere om der var ændringer i elevernes adfærd og kompetencer efter at indsatsområderne var blev gennemført. Som oftest havde de ikke mødt de samme elever igen.

Synliggørelse af dette projekt

Næsten fra starten af projektet har vi arbejdet på at formidle vores betræbelser og resultater via denne hjemmeside. Dels fordi vi skulle have en platform til at samle de mange videoer, som har dannet grundlag for projektet, og dels fordi det har været en let måde at videreformidle til interessenter og kollegaer.

Vi valgte at afslutte projektet med en fremadrettet konference med vinklen: "Hvordan sikrer vi at samfundet får veluddannet faglig arbejdskraft?". Konferencen blev planlagt i erkendelsen af, at der er behov for mere samarbejde mellem virksomheder, skoler, kommuner og interesseorganisationer. Konferencen var velbesøgt, men blev ved et hændeligt uheld desværre ikke pressedækket.

Skolerne har hver især profileret deres skolepraktikordning her:

Den fortsatte drift af projektresultaterne

Det gode samarbejde med virksomhederne vil fortsætte og vil blive styrket. SKP-instruktørerene er allerede nu gode til det vedholdene og håndholdte samarbejde med virksomhederne, og fremover vil virksomhedskonsulenterne blive bragt bedre i stilling i forhold til dette arbejde. Det sker bl.a. gennem et styrket samarbejde internt mellem instruktører og konsulenter.

Der er gennem projektet kommet større fokus på SKP. Dette har bevirket at faglærer og ledelse på erhversskolerne har fået øjnene op for det alsidige arbejde instruktørerne udfører. Det er kommet fokus på efteruddannelse og netværksdannelse instruktørerne imellem. Det er projektets håb at også netværket på tværs af skolerne vil fortsætte.

Undervejs i projektet er de politiske vinde begyndt at blæse kraftigt i retning af praktikpladscentre. EUC Sjælland er kommet langt med dette arbejde, og vil uden tvivl fortsætte af samme spor. De andre skoler har også taget tiltag i denne retning, og det bliver givetvis et af de kommende indsatsområder i forhold til SKP-ordningen. Virksomhedeskonsulenterne er sporet ind på arbejdet med klyngepraktikpladser, hvor skolerne administrerer at flere virksomheder går sammen om en elev.

Kommunikationen til virksomheder og elever er blevet styrket. Skolerne har allerede nu mærket den positive effekt af dette, i form af flere VFU-, deltids- og heltids aftaler. Projekt har samlet de forskellige dokumenter på dette web-site, og det gør det nemt at finde, bearbejde og formidle. Hjemmesiden her kommer til at bestå, og fortsat blive opsamlingssted for fælles materialer.