Farvelæg bitmap billeder i Illustrator

Ofte sidder man med en halvdårlig skitse, eller et bitmap-billede i en lav opløsning. Dette kan man råde bod på i Illustrator, hvor man kan tegne ovenpå billedet, og således få en tegning med skarpe, præcise linier, og klare farver.


Vælg Place og find bitmap billedet

Marker det aktuelle lag og vælg Template fra den lille pil øverst til højre i lagpaletten, som det ses herunder. (Hvis lagpaletten ikke er åben, gå op i Windows-menuen og vælg Show layers.

Opret et nyt lag ved at klikke på knappen nederst til højre i Layervinduet, og tegn oven på bitmap-billedet med penneværktøjet.

Tips:

Når du holder Shift nede tegner du lige streger
Du kan bruge hjælpelinier (guides) når du tegner. Under menuen View, finder du Show rulers (eller trykker Ctr+R). Herefter klikker du inde i linealen, og holder musetasten nede, mens du trækker ned (eller mod højre, hvis du klikkede i den lodrette lineal). Placér hjælpelinien på steder hvor der er mange parrallelle linier.
Umiddelbart kan du ikke flytte hjælpelinien igen. Først skal du låse hjælpelinerne op. Gå ind i menuen View, og fjern fluebenet under Lock guides.
Du kan lave lige så mange hjælpelinier du har brug for.
Brug Smartguides (Ctr+U). Smartguides gør at der kommer lodrette og vandrette midlertidigehjælpeliner, når man vil tegne eller flytte objekter. Desuden viser de når man står over et andet punkt, lige som snapfunktionerne i AutoCAD.
Klik her for oversigt over tastaturgenveje.

Grid betyder net eller gitter, og det er et godt hjælpeværktøj til øget præcision. Opsæt først dit Grid i File -> Preferences -> Guides and Grid. (Hvis din måleenhed ikke er i mm, kan du fixe det i File -> Preferences -> Units and Undo).
I Viewmenuen sætter du herefter flueben udfor Show Grid og Snap to Grid.

 

Opgave 1

Download et bitmapbillede ved at klikke her.

Læg billedet ind i Illustrator (File/Place)

Lav laget til en template

Opret et nyt lag, og tegn i det.

Farvelæg de enkelte elementer

Gem tegningen som "arbejdsplads.ai"

Opgave 2

Download et bitmapbillede ved at klikke her.

Læg billedet ind i Illustrator (File/Place)

Forstør billedet ved at trække i en af firkanterne, så du fx har et godt billede af yderste højre lejlighed at tegne ovenpå.

Følg ovenstående metode til at lave et template-lag.

Tegn et møbel og lav det til en swatch.

Læg farver på de enkelte elementer.

Gem tegningen som "floorplan.ai"

 

Tilbage til program